EP 2024. Barakude večeras (20.15) startaju protiv Španjolaca

Odrađen je i zadnji trening, već odavno odabrana 15-ica Barakuda koja će predstavljati boje Hrvatske, a izbornik Ivica Tucak će konačnih 13 za prvu utakmicu odlučiti neposredno prije početka sraza.
S organizacijske strane, „ušminkana” su oba bazena. Blistaju plivalište Gruž i bazen uz Savu. Namještena je rasvjeta, postavljeni video-zidovi na samim bazenima. Ulaznice? Za sraz 1. kola, Španjolska – Hrvatska nema ih već danima. Drugim riječima, sve je spremno za početak 36. Europskog vaterpolskog prvenstva u Hrvatskoj 2024., u dva hrama ovog sporta u nas, Dubrovniku i Zagrebu. Naša će pozornost bez imalo dvojbe prvog tjedna biti usmjerena na dubrovački turnir i skupinu A. U njoj nas večeras čeka šlager. Hrvatska protiv Španjolske, uz prijenos na HTV 2.

– Što se Španjolske tiče, mi nužno moramo biti maksimalno fokusirani, koncentrirani u svakom trenutku i izrazito agresivni, u smislu pokretljivosti. Iz jednostavnog razloga što je to španjolski način igranja. Ne smijemo dopustiti da se razmašu, rasplivaju, moramo im stalno biti „na ruci”, umarati ih – kratko je svoja posljednja zapažanja i planove uoči utakmice za hvs.hr iznio izbornik Ivica Tucak.
– Znamo s kim igramo, protiv kakve momčadi. Ako se ne varam, Španjolska je od 2018. stalno u zoni medalja, dakle stalno u polufinalima najvećih natjecanja. Visoki ritam, puna koncentracija i jako puno plivanja. To je jedini način na koji se moramo suprotstaviti tako jakoj momčadi. Biti pozitivno, sportski drski.

Marko Bijač, kapetan Barakuda na prošlom je Europskom prvenstvu u Splitu 2022. ponio, zaslužio pokal namijenjen najboljem vrataru. Po nama je bio i najbolji pojedinac tog turnira.
– Mi smo tada imali sjajnu cijelu obranu. Imali smo silnu agresivnost u obrani i to je tada meni kao vrataru jako puno pomoglo. Nadalje, za razliku od Splita kada smo u 1. kolu ipak imali Maltu, sada je situacija puno drukčija. Suparnik je takav da ne znam je li može biti teži u ovom trenutku, a i kasnije će svaka sljedeća nositi posebnu težinu – veli Bijač.

———–  

Iz španjolskog tabora
Izbornik naših večerašnjih suparnika, David Martin doveo je u Dubrovnik sastav koji je gotovo pa nepromijenjen zadnje 3-4 godine. Momčad koja je na 4 posljednja velika natjecanja osvojila medalju – zlato na SP u Budimpešti 2022., bronca na EP u Splitu 2023., zlato na Svjetskom kupu u Los Angelesu 2023., te bronca na SP u Fukuoki 2023. U Dubrovniku i Zagrebu 2024. plan m je…?

– Želimo igrati naš najbolji vaterpolo. Mislim da imamo šanse osvojiti zlatnu medalju, a to je nešto što nikada nismo uspjeli postići. Želimo ispisati povijest – rekao je španjolski izbornik.
– Ovdje je spektakularna atmosfera, Dubrovnik je legendarni grad za ovaj naš sport, ovaj bazen je legendaran. Dolazak u Hrvatsku i igranje ovdje je uvijek uzbudljivo. Želim se zahvaliti Hrvatskom vaterpolskom savezu, Vladi Republike Hrvatske što su sve ovo organizirali. Dolazimo s mentalitetom momčadi koja osvaja medalje, jaka smo momčad, ali znam da će biti sigurno teško.

Tomu se i nadamo. Da će Španjolcima biti teško i jako teško. U tome našim igračima i stručnom stožeru može silno, odlučujuće možda pomoći i vatrena dubrovačka publika, svojim dakako sportskim bodrenjem Barakuda.
Pa, neka bude fešta, a ne fiesta!

——————-

Ukupan omjer Hrvatska – Španjolska
61  28  7  26  519:512

Omjer Hrvatska – Španjolska na EP
8  5  1  2  64:59

————————————-

U Zagrebu repriza finala SP
U četvrtak, 4. siječnja ili prvog dana natjecanja na Europskom prvenstvu, na programu su utakmice samo Divizije I, skupine A i B.
U našoj A skupini u Dubrovniku, prije susreta Hrvatske sa Španjolcima, od 17.00 sati će se ogledati Crna Gora – Francuska.
U Zagrebu je pak derbi dana, Mađarska – Grčka (19.00) ili par koji je činio finale prethodnog Svjetskog prvenstva u Fukuoki 2023. Doduše, Mađari su na ovaj turnir došli bitno drukčiji, slabiji nego u Japanu proteklog ljeta, bez više od polovice momčadi s tog natjecanja i to odreda najboljih igrača. Odmaraju se za SP u Dohi u veljači. No, to ne znači da bi taj susret mogao biti nezanimljiv ili nužno neujednačen u pogledu kvalitete. Naime, oni mlađi Mađari koji će na ovom EP braniti boje svoje zemlje su – svjetski prvaci do 20 godina!
Prije ove utakmice, uz Savu će igrati Italija – Gruzija (17.00).