EP 2024. – Upoznaj novi sustav natjecanja

Ovo Europsko prvenstvo u vaterpolu, značajno će se razlikovati od prijašnjih turnira u pogledu sustava natjecanja ili načina igranja.

Naime, European Aquatics je promijenila sustav natjecanja i to tako da je prvo isproban na turnirima mlađih dobnih kategorija, gdje se pokazao dobrim i zanimljivijim od prijašnjeg. Želja je da se na svakom turniru, prvenstvu značajno poveća broj neizvjesnih utakmica suparnika koji su podjednake kvalitete.

Tako su na osnovu plasmana na prethodnom Europskom prvenstvu u Splitu 2022., reprezentacije podijeljene u dvije divizije ili jakosne grupe. Diviziju I čine 8 najboljih momčadi iz Splita 2022., dok su ostali u Diviziji II. Skupine A i B su u Diviziji I, a skupine C i D u Diviziji II.

To automatski daje puno neizvjesnije utakmice već od 1. kola. Dvije prvoplasirane momčadi iz skupine A i B će se izravno plasirati u četvrtfinale. Momčadi koje će zauzeti treće mjesto u skupini A i B igrat će tzv. lažnu osminu finala odnosno ‘križat’ će se s momčadima koje zauzmu drugo mjesto u skupini C i D. Reprezentacija koja bude četvrta u skupini A i B, ‘križat’ će se s prvoplasiranim sastavom iz skupine C i D. Pobjednici tih utakmica plasirat će se u četvrtfinale.

Ovakvim sustavom se ujedno honorira uspjeh najboljih 8 s prijašnjeg Europskog prvenstva, ali se ujedno daje prilika i niže rangiranim reprezentacijama da se uključe u borbu za visok plasman, pa i za medalju.