IZ STRANIH TABORA – Španjolci prvi u Budimpešti, a Talijani u Cagliariju

U blagdanskim smo danima, te najvećim dijelom reprezentacije koje se pripremaju za dolazak u našu zemlju, u Zagreb i Dubrovnik na Europsko vaterpolsko prvenstvo – miruju. Stožeri su uglavnom, baš kao i kod nas, poslali reprezentativce svojim kućama na kraći predah. Provesti Božić u obiteljskom ozračju. Prethodno je međutim velik dio momčadi odigrao niz utakmica na dva jaka turnira.

Prevrtljivo u Mađarskoj

U glavnom mađarskom gradu, na Eon kupu sučeljavale su se momčadi domaćina Mađarske, te Španjolske, Srbije, Njemačke i Rumunjske. Očito je riječ još o pripremnom razdoblju pa su neki rezultati na prvu ruku možda bili netipični. Primjerice, Njemačka je pobijedila Srbiju 11:9, da bi koji dan kasnije Srbija svladala Mađarsku petercima, 16:14 i to tako da su Srbi u zadnjoj minuti četvrte četvrtine uspjeli postići dva gola, te tada poravnati na 12:12. Prethodno je zato Mađarska svladala Španjolsku petercima, 17:15. Tomu unatoč, Španjolska (prvi suparnik Barakuda na EP 2024., u Dubrovniku 4. siječnja od 20.15 sati) je osvojila prvo mjesto.

U konačnici je poredak bio – Španjolska 10, Mađarska 9, Njemačka 5, Srbija 5 i Rumunjska 1 bod.

Suverena Italija

Na Sardiniji su, u Cagliariju preciznije, igrali domaćin Italija, zatim Francuska, Crna Gora i Australija. Vrlo zanimljiv turnir jer su se ondje nadmetale još dvije reprezentacije iz naše skupine na Europskom prvenstvu (Francuska i Crna Gora).

Italija je s tri pobjede (jedna petercima 9:8, protiv Crnogoraca) osvojila prvo mjesto. U reprezentaciji Crne Gore je na golu ponovo, nakon više od godinu dana, vratar Dejan Lazović. Crna Gora, inače suparnik Hrvatske u 3. kolu EP u Dubrovniku (8. siječnja 2024. u 20.15 sati) je pripreme počela, prije dolaska na Sardiniju, u Nizozemskoj gdje su u Utrechtu svladali nacionalnu momčad domaćina, 12:11.

Konačan poredak na Sardinija kupu – Italija 8, Crna Gora 7, Australija 3 i Francuska 0.