Održana konferencija novinare EP 2024.

U dubrovačkim Lazaretima, predivnom kompleksu malo izvan zidina Starog grada, u srijedu je održana uvodna konferencija za novinare uoči 36. Europskog vaterpolskog prvenstva Dubrovnik – Zagreb 2024.
Konferenciji su nazočili:
– Mato Franković, gradonačelnik Dubrovnika
– Josip Varvodić, prvi dopredsjednik European Aquatics
– Perica Bukić, predsjednik Organizacijskog odbora EP 2024. i izvršni dopredsjednik Hrvatskog vaterpolskog saveza; te članovi nacionalnih momčadi:
– Ivica Tucak, hrvatski izbornik
– Marko Bijač, kapetan hrvatske reprezentacije
– David Martin, izbornik Španjolske
– Felipe Perrone, kapetan španjolske vrste
– Florian Bruzzo, izbornik francuske nacionalne momčadi
– Vladimir Gojković, izbornik reprezentacije Crne Gore
– Filip Tešanović, kapetan Crne Gore

Dubrovnik, 03.01.2024. Konferencija za medije povodom EP u vaterpolu. Europian waterpolo championship 2024. Na fotografiji: Marko Bijac, Ivica Tucak, Mato Frankovic, Perica Bukic. Foto: Bozo Radic / CROPIX
Mato Franković, gradonačelnik Dubrovnika:
– Godine 1923. utemeljen je Vaterpolski klub Jug. Godinu dana kasnije, 1924. odigrana je prva službena vaterpolska utakmica u ovom gradu, da bi eto sada, uz dvije stogodišnjice imali priliku ugostiti najbolje momčadi Europe u našeg gradu. Posebno zahvaljujem gospodi Varvodiću, Bukiću i našem premijeru Plenkoviću jer bez tog trojca ništa od ovog ne bi bilo moguće. Početkom 2023. godine smo na razini grada donijeli odluku o razvoju sportskog turizma u gradu u Dubrovniku, te je ovo Europsko prvenstvo upravo na tom tragu. Imali smo malo vremena za pripreme, ali vjerujem da smo uspjeli u organizaciji i da će se svi kako sportaši, tako navijači, gosti našeg grada kao i inače osjećati ugodno i lijepo sljedeća dva tjedna u našem gradu.

Josip Varvodić, prvi dopredsjednik European Aquaticsa:
– Ova ideja organizacije Europskog prvenstva u Hrvatskoj je prije dva mjeseca bila samo san. Organizacija u novom obliku, u dvije države, a tri grada, jer ne zaboravimo ni natjecanje žena u Eindhovenu, je vrlo izazovno. Tomu još dodajemo i želju da Dubrovnik koji je stvarno grad vaterpola, bude jedan od domaćina natjecanja. Dva mjeseca je iznimno kratko razdoblje u kojem je gotovo nemoguće organizirati ovako veliko natjecanje, a vi ste to uspjeli. Stoga zahvaljujem Hrvatskom vaterpolskom savezu i gospodinu Bukiću na uvažavanju i svih želja koje smo imali ispred European Aquaticsa.

Perica Bukić, izvršni dopredsjednik HVS-a i predsjednik Organizacijskog odbora EP 2024.:
– Izuzetno sam ponosan i zadovoljan što smo nakon Splita 2022. ponovo u prilici organizirati ovako veliko natjecanje, još jedno Europsko prvenstvo u našoj zemlji. Stoga zahvaljujem i Vladi Republike Hrvatske, te premijeru Andreju Plenkoviću na potpori koju smo dobili, a bez koje ništa ne bi bilo moguće. Zahvaljujem i na povjerenju European Aquaticsa u kojem mi se čini da uživamo vrlo lijep status, te dakako zahvala gradonačelniku Dubrovnika, gospodinu Frankoviću. Mi u Hrvatskoj volimo sport i sportske uspjehe. Očekuje pune tribine na oba bazenu, u Dubrovniku i Zagrebu, sjajno atmosferu, korektno i sportsko navijanje, te lijepe utakmice. Sport spaja ljude, a to je od osobitog značaja u ovo doba u kojem sada živimo.Ivica Tucak, hrvatski izbornik:
– S velikim zadovoljstvom i sportskom nervozom očekujemo, veselimo se natjecanju koje je pred nama. Hrvatska je dobila priliku ugostiti drugi put uzastopno Europsko prvenstvo i pokazati cijeloj Europi divnu sliku iz naših gradova, kako prvo Dubrovnika, tako kasnije Zagreba. Mi smo sa sportskog stajališta napravili sve najbolje što smo mogli, a koliko je to pokazat će uskoro same utakmice.

Marko Bijač, vratar i kapetan Barakuda:
– Meni je posebno zadovoljstvo igrati prve tri utakmice u rodnom gradu i mojem bazenu, te pred dubrovačkom publikom. Pripreme su prošle na najbolji način, onako kako smo planirali. U četvrtak je pred nama prva utakmica i sigurno najteži suparnik, jedan od najvećih favorita za zlato, ali ukoliko ćemo imati energiju kao u Splitu. Svi s nestrpljenjem zato očekujemo sutrašnji dan, od 20.15 i siguran sam kako nas očekuje još jedan spektakl.