U 2 METRA – Perica Bukić 

Vaterpolo je ponovo u središtu pozornosti medija i javnosti u našoj domovini. Mogli bi doduše dodati i kako nikada nije niti izašao sa scene, ali posljednjih dana svakako puno više i jače no inače. Sa svakim novim danom bit će to vjerujemo i još izraženije.

Naime, Hrvatska je prije nekoliko dana dobila i službenu potvrdu organizacije odnosno domaćinstva 36. Europskog prvenstva, za muškarce (4. – 16. siječnja 2024.). Nadmetanja koje ćemo upriličiti u Zagrebu i Dubrovniku. Djevojke će se nadmetati u nizozemskom gradu Eindhovenu. Spoznaja o dolasku kontinentalne vaterpolske kreme za manje od dva mjeseca u Dubrovnik i Zagreb, domaćinstvo još jednog Europskog prvenstva u samostalnoj Hrvatskoj (nakon Zagreba 2010. i Splita 2022.), prilika su da u našoj rubrici „U 2 metra”, ugostimo Pericu Bukića, izvršnog dopredsjednika Hrvatskog vaterpolskog saveza.

Dvije zaslužne osobe

Kakva je bila prva vaša reakcija, ali i ostalih članova Upravnog odbora Hrvatskog vaterpolskog saveza, kada ste dobili poruku iz European Aquaticsa s pitanjem jesmo li mi zainteresirani za ovo natjecanje? Je li to – iznenađujuća prilika koja veseli ili briga zbog silno velike odgovornosti u malo vremena ili nešto treće, četvrto?
– Iskreno, mi u HVS-u smo dosta dugo čekali odgovor European Aquaticsa je li se uopće planira odigrati navedeno Europsko prvenstvo koje se prvotno trebalo održati u Izraelu, budući da je postojala i opcija da se isto odgodi ili otkaže. Veliki problem je bio što je dio članova European Aquaticsa razmišljao u smjeru da se u slučaju odgode treba odigrati kvalifikacijski turnir za reprezentacije koje nisu izborile Svjetsko prvenstvo u Dohi (veljača, 2024.), a među njima je i naša reprezentacija. Jedan je dio članova bio mišljenja da bi se ipak trebao priznati rezultat iz Splita, s prethodnog EP. Naravno da bi nama odgovarala ova opcija broj 2, nazovimo ju tako, ali je nakon tjedan/dva razmjene mišljenja postalo jasno da se ipak ide u smjeru odigravanja Europskog prvenstva.


Kandidati su bili Nizozemska za ženski turnir, a Njemačka za muški dio turnira. S obzirom na to da je vrlo brzo postalo jasno da European Aquatics u ovako kratkom vremenu neće uspjeti pronaći domaćina koji bi platio puni iznos kotizacije i još i organizirao Euro, u dogovoru između nas nekolicine članova UO HVS-a i predstavnika European Aquaticsa, prije nekih dva tjedna smo počeli razgovore na tu temu. Ovdje moram pohvaliti dvije osobe koje su zasigurno najzaslužnije za dobivanje organizacije ovog najjačeg kontinentalnog natjecanja… Svakako je to predsjednik Vlade Republike Hrvatske, gosp. Andrej Plenković koji je svim srcem stao uz nas kod organizacije onog Eura u Split, a svi se sjećamo tog istinskog sportskog spektakla i osvajanja zlatne medalje, kao evo i sad kod kandidature za dobivanje organizacije Eura kojeg ćemo biti domaćini početkom siječnja 2024. godine.
Druga osoba iznimno zaslužna za ovaj veliki uspjeh da ćemo ponovo biti domaćini Euru je prvi dopredsjednik European Aqiaticsa, gosp. Josip Varvodić. Naravno da je i veliku ulogu u dobivanju ovog domaćinstva odigrala upravo sjajna organizaciju dvaju europskih prvenstava, u Zagrebu 2010. i u Splitu 2022.

Potpora Vlade RH je temelj


Je li pretendenciozno tvrditi da ovom organizacijom, brzopoteznim ‘uskakanjem’ ili preuzimanjem uloge domaćina EP 2024., Hrvatska zapravo na neki način ‘spašava’ europski vaterpolo i njezino najveće natjecanje, što je Europsko prvenstvo?
– Možda to jeste malo teška riječ da smo spasili European Aquatics. Postojala je i prije naše kandidature realna opcija odigravanja Eura u Berlinu, ali da smo mi ipak kad je vaterpolo u pitanju bolja opcija za domaćina tako velikog natjecanja i da imamo puno više iskustva, to je mislim činjenica. Svakako je to i dokaz iznimnog ugleda koji hrvatski vaterpolo uživa u European Aquaticsu – drži Perica Bukić.Europsko prvenstvo 2024. je po mnogočemu jedinstveno. Prvi put je ista država domaćin dvaput uzastopno; prvi put u novom sustavu natjecanja; prvi put u dva grada što vjerojatno logistički predstavlja problem veći nego da je sve u jednom, a najviše od svega, sve u manje od dva mjeseca u koje ‘upadaju’ i blagdanski dani krajem prosinca. Je li moguće sve onda stići i hoće li u konačnici i 2 milijuna eura koje je za EP izdvojila Vlada RH biti dovoljno?
– Zaista je poprilično upitnika u smislu količine poslova koji nas očekuju i uistinu smo se uhvatili zahtjevnog zadatka. Ali ja sam optimist i vjerujem da će unatoč svim mogućim problemima, ovo biti sjajan sportski događaj. Dodatno, kako ste i naveli, ovaj Euro za muškarce će biti održan u dva grada i to će nam naravno dodatno otežati posao organizacije jer je potrebno urediti i osposobiti i plivalište u Zagrebu i u Dubrovniku. I to sve u doslovno 30-tak dana. Financijska potpora Vlade Republike Hrvatske je temelj organizacije ovog natjecanja jer bez te potpore ne bi mogli niti pomisliti na kandidaturu. Što se samog iznosa tiče, slično kao i u Splitu, prilagodit ćemo rashode iznosu proračuna, te s ono sredstava koja ćemo imati na raspolaganju napraviti najbolje moguće natjecanje.

Višestruka dobit Hrvatske


Što sve Hrvatska dobiva ovom organizacijom? U grubo smo izračunali da će samo hoteli u Zagrebu i Dubrovniku, dobiti ukupno gotovo cca 7-8.000 punih pansiona minimalno. U siječnju!
– Brojka koju ste naveli su samo sportaši, treneri i službene osobe. Naravno da ovakvo natjecanje nosi i popriličan broj domaćih i inozemnih gostiju, predstavnika medija, sponzora…. i kad gledamo samo taj aspekt, bit će puno više hotelskog smještaja od vaše procjene. Tu su naravno i prijevozničke tvrtke, od rent-a-car agencija, autobusnog i kombi prijevoza, do naravno zrakoplovnog prijevoza, budući da će za vrijeme natjecanja u nekoliko navrata trebati reprezentacije seliti iz Dubrovnika u Zagreb i obrnuto. Tu je još i cijeli niz dodatnih aktivnosti koje će i financijski ostaviti traga u pozitivnom smislu. Ono što je možda i puno važnije od navedenog je slika koju šaljemo u svijet, iz dva prekrasna hrvatska sportska i turistička grada, Dubrovnika i Zagreba.

Tisuće gledatelja


Koliko će gledatelja moći na bazene u Gružu i uz Savu? Pretpostavka je da će se ići i na gradnju pokoje montažne tribine?
– Grad Dubrovnik je suorganizator ovog Eura i na njima je procjena hoće li se i ako da, koliko ići u moguće širenje postojećih tribina u Gružu. Dubrovački bazen je jedan od kapacitetom publike najvećih bazena uopće, mislim da ima 2.500 sjedećih mjesta i pretpostavljam da se taj broj može bez puno problema povećati za još 500-tinjak a moguće i više gledatelja i to je zaista lijepa brojka. Što se bazena Mladosti na Savi tiče, već smo održali sastanak s Ustanovom za upravljanje sportskim objektima i Uredom za sport Grada Zagreba i napravit će se sve da se postojeći kapacitet značajno poveća. Ja očekujem da nakon što sve bude dovršeno i na Savu primimo preko 2.000 gledatelja. Ono što je važnije od samog broja gledatelja je da našim igračima budemo prava i istinska podrška, da navijanje bude bučno, ali i korektno prema svim sudionicima. Želio bih naravno da oba plivališta budu krcata, budući da već sada veliki interes i očekujem da će se tražiti karta više i u Dubrovniku i u Zagrebu, te da se kao domaćini pokažemo u svom najboljem svjetlu.

U oba grada, 2 utakmice dnevno


Svaki će grad u početku imati po dvije skupine, znači li to i da će se skupine igrati naizmjenično u svakom gradu, pa onda svakog dana po 2 susreta u Zagrebu odnosno Dubrovniku?
– Naš je prijedlog prema European Aquaticsu točno takav kako ste i naveli. Iako treba napomenuti da trebamo uskladiti termine utakmica muškog i ženskog turnira da ne dođe do preklapanja tako da u istom terminu igraju i muška i ženska reprezentacija bilo koje od država sudionika. U svakom slučaju, naš prijedlog odigravanja ovog Europskog prvenstva je koncipiran na način kako mi to vidimo da bi trebalo raditi i u budućnosti. Naime pod svaku cijenu izbjeći utakmice u jutarnjim i rano popodnevnim satima i što veći broj utakmica odigrati u onim najboljim terminima između 17 i 21 sat – rekao je Bukić.Za konac, dali smo priliku i samom sugovorniku za zaključni naglasak.
– Ovo Europsko prvenstvo, mi dočekujemo kao aktualni prvaci Europe. Taj naslov ćemo imati priliku braniti kod kuće, u gradovima koji su desetljećima među najuspješnijim i najtrofejnijim vaterpolskim centrima u Europi, a samim time i u svijetu. Moja je želja naravno da ponovimo i organizacijski i sportski uspjeh iz Zagreba 2010. i Splita 2022., ali još i više od toga da ovo natjecanje iskoristimo za promociju sporta uopće i da i na ovaj način animiramo mlade i djecu da se u što većem broju aktiviraju u sportu. Svaki je sport na svoj način prekrasan i unosi veliku dodatnu kvalitetu u život svih nas – zaključio je za „U 2 metra”, Perica Bukić, izvršni dopredsjednik Hrvatskog vaterpolskog saveza.